Te małe gryzonie przepadają za siankiem. Mogą je jeść non-stop. Świnki morskie przepadają również za niektórymi warzywami. Poczytaj, które z nich można im podawać i co mogą zdziałać dla ich zdrowia.
Marchewka jest kaloryczna. Bogata w cukry proste jest chętnie pochłaniana przez zwierzątka. Ułatwia im trawienie i zawiera niezbędne witaminy.
Pietruszka jest warzywem bogatym w witaminę C. Szczególnie natka ma jej dużą zawartość. Z tego względu zaleca się częste jej podawanie. Korzeń pietruszki również ułatwia trawienie i łagodzi wzdęcia.
Bulwa selera to bogate źródło witamin i soli mineralnych. Z reguły świnki morskie lubią seler i chętnie go spożywają. Nie powoduje problemów trawiennych, pomaga natomiast z problemami gastrycznymi, może delikatnie przeczyszczać układ pokarmowy.
Ogórek to warzywo bardzo niskokaloryczne. Można je spokojnie podawać, gdy świnka potrzebuje schudnąć. Świnki morskie uwielbiają świeże i pachnące ogórki, które dostarczają między innymi potas, żelazo, cynk i magnez. Jest często wykorzystywany, by przekupić i udobruchać oswajane świnki. Można go podawać codziennie.
Czerwona papryka to kolejne bardzo cenne źródło witaminy C. Świnki morskie przepadają za tym warzywem, które może im być podawane na tyle często, na ile potrzeba.
Zwierzątka uwielbiają świeże warzywa, które mogą być suplementami diety oraz smakołykami ułatwiającymi oswajanie. Zjadają również inne nie wymienione tutaj warzywa takie jak: kapustę, brukselkę, sałatę, kalarepa. Należy je jednak podawać rzadziej, bo w większych ilościach mogą powodować wzdęcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz